Снимка: Прокуратура

Започва проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент Христо Денев, който бе лекуван от коронавирус във великотърновската болница.

Проверката е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето адвокат Иван Денев от 10 август. Разследването няма да се наблюдава от великотърновски прокурори, защото всички са си направили отводи. Причината е, че заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на обвинителя е главна медицинска сестра в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", съобщава “24 часа“.

Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев е определил прокуратура в София да води разследването. Към момента е образувана предварителна полицейска проверка. Иззети са писмени сведения от болницата - графици за дежурства, епикризи и др.

Христо Денев изгуби битката с коронавируса на 31 юли. Младежът издъхна в реанимация след 18 дни лечение, включително и чрез преливане на кръвна плазма.

След трагедията почерненият баща Иван Денев изрази публично съмнения в действията на медиците от областната болница във Велико Търново.

"Докато синът ми бе в болница, никой не ми се е обаждал, за да ме информира за състоянието му. Казваше ни се, че не разбираме от медицина и медицинска терминология, че това не се обсъжда с нас, защото не ни касае, че си вършели работата. Това се отнася и за д-р Сибила Маринова, която търсехме като началник на отделението. Никой не ни информира за хода на лечението", каза адвокат Денев на 5 август пред телевизия "7/8".

Според него синът му е бил преодолял коронавируса на 22 юли, но след това рязко се е влошил.

За изясняване на всички факти по случая директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев поиска проверка от "Медицински надзор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase