Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Спазването мерките- дистанция и носенето на маски, ще подпомогне и за предпазването от всички респираторни вируси, посочи пулмологът Д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според него сега имаме по-висок пик, който обаче има тенденция на затихване.

Oще по темата

„Ние може да нямаме пикове, ако като общество спазваме тези мерки.”, каза още пулмологът. Той посочи, че различаването на коронавируса и грипа ще става с тестове.

Д-р Симидчиев обясни, че ваксината против сезонния грип е доказано ефективна и ако най-уязвимите групи – хората над 65-годишна възраст се ваксинират доброволно, ще се намали броят на „заподозрените”, заболели от коронавирус.

„Дано ваксината дойде навреме и хората са мотивирани да се ваксинират”, каза той и допълни, че медицинските специалисти със сигурност ще се ваксинират.

Пулмологът подчерта, че ние трябва да продължаваме да бъдем внимателни, да спазваме дистанция и да носим маски, когато сме в близък контакт. „Няма нищо по-силно от това да се управлява епидемията от поведението на хората. Вирусът е един и същ. Дали се променя леко, или не, няма значение. Дали ще се разпространи се определя от поведението на обществото като цяло”, каза д-р Симидчиев.

Затова и след отварянето на дискотеките и стадионите за публика, по-свободното движение на младите е скочил броят на заразените.

Според пулмолога починалите за изминалите 24 часа 14 души може да изглежда много, но усреднено това не е така. Но това не е трайна тенденция. Според него системата ще се справи, но ключово за това остава кадровият дефицит.

Във връзка с предстоящия старт на новата учебна година д-р Симидчиев посочи, че няма едно решение, а зависи колко са децата, възрастта на учителите, имат ли децата контакт с рискови групи. „Ако децата живеят с възрастни хора вкъщи и не могат да се дистанцират от тях или пък самите те имат хронични заболявания, то те е по-добре да бъдат на дистанционен режим на обучение. Ако те са здрави и имат млади родителите и няма риск да предават инфекцията, могат да бъдат на присъствено обучение.”, обясни той. Важното е да се управляват рисковете и всяка образователна институция да може да решава сама. Д-р Симидчиев посочи, че е най-добре да се следват определени правила, но трябва да има и разговор между родителите, учителите на детето, за да се прецени дали да ходи присъствено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 3 години

Че то крак да си счупил ,и с в болница ,ще те пишат от короната 19 )

43

Анонимен

преди 3 години

"Ако мерките се спазват..."Идете на южното Черноморие - Созопол, Каваците и т.н. и вижте, как се спазват мерките срещу корона-вируса! На плажовете - никаква дистанция между чадърите, всички, вкл. сервитьорите, ходят без маски, дезинфектанти - тук-там, КОНТРОЛ - НИКАКЪВ! И после: олеле, защо се увеличават заразените?!

42

Анонимен

преди 3 години

Ако си болен това са симптомите......., ако нямаш симптоми ти пак си болен. Като почна тая простотия, първо заразяваше само старите, после медиите казаха, че вече заразява и младите и така до скоро, когато се появи статия, че вече заразява и бебета. От началото онзи фаучи викаше,че маските НЕ помагат, сега вече задължителни. После беше,ако имате симптоми не идваите до болницата а ни се обадете, АМА ВИДИШ ЛО БОЛНИЦИТЕ ПРЕПЪЛНЕНИ. ПЪЛЕН Т...К

fallback