Снимка: БГНЕС
fallback

Между 15% и 16.1% ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на учителите от 1 януари 2021 г., сочи предвиденото в Колективния трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите и работодателите в образованието, съобщиха от МОН.

Oще по темата
По този начин стартовата основна заплата за учител от догодина става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв.

Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а зам.-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители – 46 лв. месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици, съобщава bTV.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма, отчитат още от МОН.

Същевременно днес стана ясно, че до края на месеца работна група с представители от министерствата на здравеопазването и образованието трябва да предложи вариантите за началото на новата учебна година в условията на коронавирус. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Русе.

Той поясни, че се обсъждат различни начини за осигуряване на безопасността по време на учебния процес.

"Работим по хипотези за изолиране на класовете по етажи, работим за плаващи междучасия, работим в посока как да не се кръстосват потоците от клас в клас", отбеляза министър Ангелов, цитиран от Bulgaria ON AIR,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Х

преди 3 години

Понеже стана спор между доктори и учители, имам поне 7 познати, които умряха от лекарски грещки. Мога да ги посоча поименно, както и името на доктора. Роднините им ще го потвърдят. Безнаказани убийци, с авторитет, самочувствие и пари. Затова при епидемията така падна смъртността - хората избягваха да ходят на доктор.

30

Анонимен

преди 3 години

Ами тук neli16 под друга статия предлага да се обяви нулева година.Според нея учителите били много загрижени за здравето си, не искали да работят, но иначе тичали до банкомата.Само се чудя тия деца няма ли съвсем да забравят всичко, а и родителите, които недоволстват от дистанционното, какво ще правят тогава?

29

Анонимен

преди 3 години

За тези пари никой качествен учител няма да влезе в час. След удръжките тези 1260 лева, остават по-малко от 1000. Ще работят само пенсионерите, протежетата на синдикалистката, които получават пенсии и заплати. Най-вече в провинцията и малките населени места има училища, в които почти всички са пенсионери! Получават заплата над 1300 и пенсии над 700 - над 2000 месечен доход. Директори пенсионери държат учители пенсионери, взаимно се подкрепят и млад учител не може да влезе в училище!

fallback