Снимка: БГНЕС
fallback

За значителен спад на заразените с коронавирус в България за последната седмица съобщи  Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Данните в седмично сравнение на новите диагностицирани от Ковид-19 показват значителен спад 990 лица спрямо 1507 предишната седмицата (8 август). При малките страни като България тенденцията се вижда по-добре на седмична база", написа експертът в своята страница в социалната мрежа Facebook.

Oще по темата
Според неговите изчисление при позитивни тестове има също спад - 3,3% спрямо 4,6%. PCR тестове продължават да намаляват. „Със сигурност по-малкия брой PCR тестове води до по-малък брой диагностицирани от Ковид-19 лица. Същевременно по-малкия брой позитивни тестове показва, че изглежда има реален спад на заразените“, посочи Безлов.

Според него основния въпрос е откъде идват по-малкото тестове – дали защото пътуват по-малко хора до Гърция и други страни, искащи PCR тестове, или РЗИ-тата тества по-малко контактни лица от първи и втори ред.

„Ако се правят по-малко тестове в РЗИ на контактни лица това е сериозен проблем“, отчете той.

Броят на починалите през седмицата 8-15 август с диагноза Ковид-19 е 50 и за първи път спада след месец и половина ръст, изчисли още Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 3 години

Тоя Безлив излезе по-голям специалист по всичко от Любимец-13...ХА-ХА.Разбира от икономика, фискална политика, криминалист, експертЪ по данъчни измами, политолог, фелдшер, знахар, експертЪ пУ диплУмация и т.н.А сега и заразни болести добави.Само дето не афишира че го играе Киряк Стефчов за американците и е доносник.

72

Спаднаха

преди 3 години

Цифрите, защото калигула е зает с други неща не с ковид.

71

Факт

преди 3 години

Безлов казва неща, които всеки интересуваш се здравомислещ човек вече знае. Знае се, че броя на новите случаи има тенденция за понижение от 23 юли досега. Знае се, че тестове се правят на две групи хора - рисковите, които са били в контакт със заразен или с човек бил в контакт с такъв и на хора, които искат да пътуват в чужбина, но им искат тест. Знае се и че не се публикува колко са едните и колко са другите и съответно е безмислено да се правят изводи на база процент на положителните тестове о

fallback