Снимка: БГНЕС
fallback
Три четвърти от служителите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН, предаде БНР. Анализът на данните трябва да бъде представен днес.
 
Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в някои определени сектори.
 
"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.
 
Причина за напускане на работа най-често е ниската заплата в 73% от случаите. Останалите фактори също не са за подценяване, коментира Камелия Петкова от БАН.
 
"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".
 
Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Aib

преди 3 години

А какво е решението според автора? Да седим и да си се тюхкаме ли? Или да стягаме куфарите и да се изнасяме на майна си райна? Направо откриха топлата вода! Поздравления! А наясно ли сте колко български семейства изнемогват-хеле тези с по 2 или повече деца? Който е доволен от работното време-не може да се похвали със заплата над 800лв. А който получава що годе добра заплата не може да си види децата. Дерзайте!

91

Анонимен

преди 3 години

До ЕлиНикой не спори за това.Тук говорим за лъжата ще получаваш от толкова до толкова на месец за да звучи повече и ако нямаш информация така можеш да се набуташ.Лично съм попадал на обява от 1000 до 2000 лв и се плаща на квота.Като човек който съм се занимавал с това нещо знам квотата която може да се постигне каква е и сметнах ,че повече от 1100 лв не можеш да стигнеш в най-добрият вариант.Но ако не знае си охааа добро заплащане...

90

Анонимен

преди 3 години

До АнонименАко не беше този *** картел за минимални заплати нямаше въобще да го разсикваме този въпрос.Защото никой не може да ме убеди ,че барман,строител,охранител,магазинер имат абсолютно идентична производителност ,а ако се погледнат заплатите това се получава.Това принуждава хората да ходят в сивия сектор и нямат никакви дивиденти да излизат на светло.Излизането на светло нищо не им дава освен изисквания и репресия от страна на институциите.Няма условия за труд и развитие...

fallback