Снимка: Pixabay
fallback

Базовото репродуктивно число на коронавирусът в България е 0,95, тоест е под 1. Това показва, че епидемията много бавно се свива. Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, расте бавно и в момента е около 110 000. Това съобщи пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН.

Oще по темата
Той припомни, че през юли е очертал четири възможни варианта, като два са били малко вероятни.

"Единият, които се завъртя в медиите към края на миналия месец, беше 20 000 - тоест 14 000 в края на август и 20 000 в края на септември. Този вариант е пресметнат при 1,200 млн. българи, които не спазват мерките", обясни проф. Витанов.

Той допусна, че в края на месец август заразените с COVID-19 ще са към 16 000.

"Достигнахме платото за август, но идва септември и тогава отново ще се възможни няколко сценария", подчерта математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

да,да ама не

преди 3 години

9 часа - 26 коментара!ЗАТВАРЯЙ!Търси друго да кликат коментаторите!

24

Татул

преди 3 години

Свива ли се, сега вируса циркулира много повече от преди. Няма дисциплина , няма самосъзнание от хората. Това е. И вярвайте вирус има. Само при нас една камара хора заболяха за нула време. Бяхме на ПСР тест, а там възможността да хванеш е много голяма. Никакъв контрол и дистанция не се спазваха. Наблъскани като *** в коридора и болни, и здрави. За лични предпазни средства да не говорим. Хората на море, протести, ресторанти. И се хвалят че не носят маски. Големи герои! После оле к'во стана.

23

Велес

преди 3 години

Всичките тези "математически модели" са едни балони, дето всеки си вкарва каквито си иска данни в зависимост от това, какво иска да докаже! Който има глава на раменете, сам може да си направи изводите, като види внесените данни и получените резултати! И тогава изпъква манипулацията, която по неизяснени причини искат да ни наложат! Ами, излезте, вижте, човек сам сред природата, и с маска!?! Или шофьор, сам и с маска! И съм забелязал...точно те са поддръжниците на ГЕРБ! Зомбирани, манипулирани!?!

fallback