fallback
 
Съществува ли връзка между протестиращите по света и какъв е залогът на тези у нас?
 
"Има вълни на протести. У нас се наблюдава сблъсък на две поколения - на джипа и на Интернет. Виждаме колко трудно намират диалог помежду си. Управляващите са загубени в интерпретацията на политически искания, те отговарят със социални мерки за пенсионерите. Те искат да превърнат овластени граждани в социално слаби", заяви преподавателят по политически науки проф. д-р Анна Кръстева в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Бившия зам.-министър на МВнР Милен Керемедчиев смята, че всички социални искания, са породени от несигурността на хората.
 
"Това, което обединява всички протести, е пандемията от коронавируса. Ескалацията се породи от това, че хората рязко загубиха своите работни места и държавата започна да бъде много важен фактор, тъй като тя решава кое предприятие да спаси", допълни Кермедчиев.
 
Кръстева определя геополитическата конфигурация като изключително динамична.
 
"Тя се определя спрямо американските избори. Китай е против Тръмп, Русия - против Байдън. Това ново лидерство е технологично. Хибридна война се прилага от всички, независимо от техните предпочитания", посочи преподавателят по политически науки, като добави, че отговорът на протестиращите е много ясен "избираме европейската си идентичност".
 
"България не може да бъде приятел с всички държави особено с големите играчи при толкова рязко противопоставяне. Вече сме взели стратегическото решение каква държава да бъдем", обясни Керемедчиев.
 
Според него младите хора биват отблъснати, а те са бъдещи гласоподаватели.
 
"Пред европейските лидери стои един много тежък въпрос, най-вече към Меркел, доколко ще продължи подкрепата на Германия към политиката на това правителство", каза още Милен Керемедчиев.
 
Кръстева е на мнение, че сигурността и енергийна дипломация в момента са синоними и определят геополитиката.
 
"Силна е заявката на САЩ да предопределят енергийните избори и на европейските си партньори, те са еднакво резервирани и към "Турски поток" и към "Северен поток 2". Ангажираността на България с този поток е голяма въпросителна", коментира тя.
 
Керемедчиев обясни, че Източна Европа е сред приоритетите за външна политика на САЩ. "Русия винаги е използвала енергетиката за политически цели. САЩ искат да затворят двете врати, по които минават руските енергийните потоци и руската политика", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Путин

преди 3 години

Сорос

10

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 1Какви 2 поколения? Поне 4 поколения сме...Даже 5.Не си споменал тези, които никога не са живели в комунизъм, но дъртите им разказали как тогава всички имали работа и нямало бедни хора.

9

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 7Значи, руснаците "използват" газта за прокарване на "руско влияние", а краварите не го използват, така ли????Точно така, правилно си разбрал!Руснаците ползват газта, защото нямат нищо друго.САЩ имат всичко и могат да предложат всичко.

fallback