Снимка: БГНЕС
fallback

Пътят да се променя Изборният кодекс е просто начин отново да се отложи и премахне машинното гласуване. Това каза Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия пред БНР .

По думите му опитите да се дискредитира възможността за осъществяване на честни избори "са патетични, те са просто жалки".

Oще по темата
"Стигна се дотам да се обяснява, че когато се пипа тъчскрийнът на машината, хората щели да се заразят с Covid-19. Сякаш всеки ден хилядите банкомати не ги пипат същите тези хиляди хора. Тази тема е удобен начин да се отклони гневът на протеста и желанието за бързи предсрочни избори", смята Стефан Манов.

Според него логистичният технически опит да се каже, че не сме готови за предсрочни избори, звучи неадекватно.

За изборите за Европейски парламент машини бяха доставени за 3 хиляди секции за малко повече от месец, тази ситуация вече сме я проиграли, припомни Манов.

Заложената в българския Изборен кодекс машина не се различава от тази, която се ползва в сърцето на Европа - в Белгия, отбеляза още той.

"Сегашните текстове са консенсус между парламентарните партии, постигнат с много мъка през лятото на 2019-а. От една година какво направи ЦИК, за да закупи машини, които по Изборен кодекс ще се ползват за всички избори в България с изключение на местните? Тоест, нямаме някакъв сезонен характер както летният туризъм или зимните спортове. Говорим за политическо решение, което впрочем е заложено в кодекса от 2014 година", коментира той.

Според Манов няма никаква пречка да се обяви обществената поръчка сега и веднага и не е необходима промяна в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Георги

преди 3 години

Абе какво са заревали за това машинно гласуваме 1% от европейците гласуват машинно. Ние сме много богати ли да наемаме или купуваме машини. Машините могат лесно да бъдат манипулирани, с хартията не е така.

54

Kiril

преди 3 години

Каквото и гласуване да има , то не може да промени нищо. На предпоследните избори за парламент колко хора задраскаха и номера на партията и преференцията . И това бяха избирателите на най-големите партии.

53

Анонимен

преди 3 години

Какъвто и вид гласуване да използваме , манипулации на вота винаги ще има , докато всички не осъзнаят , че е хубаво да отделят малко време и да отидат да гласуват. Само много високата избирателна активност може да възпрепядства опитите за манипулация на вота.

fallback