Снимка: "Труд"
fallback

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края на юни достигат 987 броя, показват данните на БНБ.

В края на миналата година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити достигнаха рекордните 1029 броя, пише „Труд“. През първото тримесечие част от парите бяха похарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март намаля. Но през второто тримесечие на годината, в условията на здравна и икономическа криза, най-богатите хора в страната са спестили значителни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв. Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.

При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет. От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на граждани през второто тримесечие нараства с над 1 млрд. лв. и в края на юни надминава 57,1 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с над 4,1 млрд. лв.

Големи фирми теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на фирмите е малко по-различна от тази при гражданите. Общата сума на депозитите на фирми с над 1 млн. лв. в тях намалява с 80 млн. лв. през второто тримесечие и в края на юни достига 13,98 млрд. лв., показват данните на БНБ. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лв. се увеличава със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в кризата много фирми теглят от спестяванията си, за да дават заплати и да покриват останалите си разходи, но други продължават да трупат значителни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лв. в тях. Но спестяванията на фирмите, които разполагат със суми между 5000 лв. и 1 млн. лв., нарастват през последното тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Бай хой

преди 3 години

Шефе писна ми от пораженци като тебе.Ти не разбираш ли че от тия по-голяма напаст няма.С подобни изказвания се доказваш като върл нихилст.Как да няма кой да сложим бе ти луд ли си или искаш още тия мародери във власта??!Сума кадърни хора има вишисти 10 години говорим за цифровизация и електронно правителство айде метла ***

109

Коко

преди 3 години

Напишете им имената и бизнеса от който са забогатяли в тази *** в която живеем хората сто лева немогат да спестят а за милиони да не говорим или това са хора доближени до властта имената моля83026

108

Анонимен

преди 3 години

Съвременния свят няма място за милиардери и милионери. Това показва какво дълбоко неравенство се е породило от корупцията.

fallback