Снимка: БГНЕС
fallback
19-годишният абитуриент от Велико Търново Христо Денев почина от коронавирус след 18 дни лечение в болницата в града. Смъртта му предизвиква въпроси, на които тепърва ще се търсят отговори, с проверка ще се намеси и Медицинския надзор. 
 
Бащата Иван Денев, който е адвокат, заяви, че няма какво да губи и ще търси докрай истината за загубата на детето си.
 
"За последен го видях на 12 юли, когато беше приет. Каквото и да ми коства психически, ще настоявам за ексхумация", заяви той пред телевизия "7/8".
 
Според него има нещо сбъркано в лечението на сина му, той показа и епикризата му.
 
"Такъв млад човек, без никакви странични заболявания, не може да почине от коронавирус. Аз съм тук да го защитя - никога не е пушил, няма наднормено тегло, диабет, нито астма, не е наркоман. Отраснал е в отлична среда, неговата смърт беляза цялата ни голяма рода и така ще бъде до края на живота ни", заяви Денев.
 
Той допълни, че след смъртта му е бил каран да подписва в болницата документи със стара дата - 21 юли.
 
"Докато синът ми бе в болница, никой не ми се е обаждал, за да ме информира за състоянието му. Казваше ни се, че не разбираме от медицина и медицинска терминология, че това не се обсъжда с нас, защото не ни касае, че си вършели работата. Това се отнася и за д-р Сибила Маринова, която търсехме като началник на отделението. Никой не ни информира за хода на лечението", каза адвокат Денев.
 
Според него синът му е бил преодолял коронавируса на 22 юли, носили са му храна - пасирани супи със сламка.
 
"Смъртноболен човек няма апетит. За мен след този ден е бил лекуван с лекарства, които са били прилагани са му вкарали тежка вторична инфекция и са му сринали имунната система. Вероятно е проведено абсолютно неправилно лечение със забранени и експериментални медикаменти, за които нито сме давали съгласие, нито някой ни е информирал. Убеден съм, че и синът ми не ги е подписвал и ако има подпис не е неговият. Това лесно ще се докаже", каза Денев.
 
Той показа епикризата, издадена от Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение на болница "Д-р Ст. Черкезов", в която е записано, че синът му е приет в добро общо състояние в инфекциозното отделение.
 
"Бил е лекуван със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания за лечение на COVID-19. 
 
Публикация в авторитетния американски медицински сайт Medscape пък предупреждава, че съществува "риск от сериозни инфекции при пациентите, лекувани с Actemra/RoActemra и че те са изложени на повишен риск от развитие на сериозни инфекции, които могат да доведат до хоспитализация или смърт, съобщава "Труд".
 
"Има и друга лъжа. Майка му се обадила в петък в 6,24 часа, а той бил починал в 6,20 часа. Няма как лекарят, който уж се е борил за живота му и го е реанимирал, да излезе в 6,20 часа, да си съблече костюма, който се смъква за половин час - това ни обясняваха в болницата през цялото време, и в същото време да стигне за 4 минути до телефона и да говори хладнокръвно за вече настъпилата смърт. За мен той е бил оставен и намерен мъртъв", каза още бащата. 
 
Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново, пък се закани да съди бащата за уронване на престижа на болницата.
 
"Стига с тези глупости, които разпространява бащата на починалото момче! Не е допусната никаква лекарска грешка, медицинският екип и здравното заведение са направили всичко, което е възможно за пациента", каза пред "Труд" Филев.
 
Запитан откъде е доставен в болницата медикаментът "РоАктемра", с който е лекуван младежът и това експериментално лечение ли е, д-р Филев заяви:
 
"Аз не участвам в лечебния процес, нито пък вие журналистите сте хората, които трябва да се бъркате в медицинските дейности. Сезирал съм Медицинския надзор, ще дойдат проверяващи и ще установят. Настоявам за цялостна проверка по случая от всички компетентни органи и републикански специалисти. А бащата нека да подаде жалби и тогава пък аз ще заведа дело срещу него за уронване престижа на болницата", закани се д-р Филев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

293

анонимен

преди 2 години

Всички съпътстващи разследването проверки , цитираха предходните, дори със същите текстове.Представете си колко недосегаеми се чустват тези индивиди,че дори не си направиха труда да променят текстовете на предишните проверяващи.Години наред живеем с гнева и безсилието към действията на тази прослойка.През това време станах свидетел на много подобни случаи , но така и нито един лекар не беше вкаран в затвора...Защо ли????????????

292

анонимен

преди 2 години

Продължавам- дадоха ми ИЗ-то да го занеса в моргата и каво да видя-на опследните 2-3 дни бяха залепени върху написаното от декурзоса, че състоянието на брат ми е лошо.Разлепих един от листовете и отдолу беше написано, как брат ми се подобрява и , че е захранен със супа.Все подозрителни неща, преправяне на декурзоси.....Заведохме дело, смениха се няколко прокурора, изчезна безследно свидетел от моргата на отлепването на залепените отгоре противоположни твърдения,който описах по горе.В крайна см

291

анонимен

преди 2 години

Същуствам на семейството на починалото момче и се надявам, той като адвокат да успее да докаже, че онези не са си свършили работата.Гневен съм и по длуга причина - моят брат почина при подобни обстоятелства преди години.След като поискаха от нас да носим супа за захранване, което и правехме няколко дни, впоредния ден в 13ч на обяд излезе един /няма да го нареча лекар/,който безцеремонно съобщи- цитирам" брат Ви умря тази сутрин в 8 часа".Ни кой не ни се обади да ни съобщи това.Нещо повече -дадох

fallback