fallback

За първи път от началото на пандемията от коронавирус започнаха проверки за качеството на храните по търговските обекти, съобщава Bulgaria ON AIR.

Инспектори от Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителя проверяваха млечни продукти.

В първата си проверка след въвеждането на извънредното положение у нас контролните органи взеха 6 проби от млечни продукти от столичен хипермаркет.

Изискване за качеството на млечните продукти е да са съставени изцяло от сурово мляко.

По думите на Магдалена Апостолова от Асоциацията на млекопреработвателите, в последните години нарушенията намаляват, въпреки че за първите четири месеца на годината е внесено голямо количество сухо мляко.

Истинският продукт обаче не може да се познае на пръв поглед. А експертите обясняват, че сирене под 6 лева и кашкавал под 10 лева няма. Резултатите от проверките се очаква да излязат до седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 години

450 грама за 5лв при по-ниско ДДС на хран---------2,50 не е равно на 5 , гледай покупателната способност на единица валута , няма значение дали е евро , лев или тугрици . стига с тази мантра с пресмятането на евро в лева и че в България било по-евтино .

30

Анонимен

преди 3 години

26,450 грама за 5лв при по-ниско ДДС на храната правят 10лв за 900г или към 12лв за килограм. С ДДС това би било около 13-14лв. Какво точно противоречи на мнението на експертите, че цената трябва да е над 10лв? Немската, която даваш, е към 40% по-висока.Само от липсата на субсидии за млякото и ДДС цената ни спокойно може да е и 20лв при други равни условия. А тези неща са политики на управлението и вина за тях имат управляващите. Производители и търговци не са цвете и те, но не правят законите

29

Анонимен

преди 3 години

27,При нормални пазарни условия българските млечни продукти при равно качество трябва да са по-скъпи. Имаме няколко проблема- още нямаме субсидия за животновъдите, нямаме големи ферми, които да си позволят по-ниска цена от количество и т.н. За съжаление за толкова години не си оправихме субсидиите в сектора, а въведохме куп изисквания и вече не може да гледаш крава в двора на село, а трябва да строиш помещение извън селото(което оскъпява млякото) и подобни.Политиката за земеделието е о...на.

fallback