Снимка: БГНЕС
fallback

В края на юли и началото на август червеният флаг и мъртвото вълнение все по-често изненадват неприятно почиващите по нашето море. Заради няколкото дни почивка на морето и желанието за максимално удоволствие от ваканцията, често туристите не спазват указанията на спасителите, поставяйки по този начин живота си в риск.

Най-опасното място в Черно море е брегът, като именно там много често се случват тежки инциденти, заяви Вили Цеков от Водноспасителната служба към БЧК – Варна в интервю пред Радио "Фокус".

Oще по темата
По думите му основните проблеми, с които се сблъскват спасителите на плажовете, са неразбиране от страна на плажуващите на флаговата сигнализация.

По думите му този проблем е характерен най-вече за август, когато температурите са много високи, но ако морето е неподходящо за къпане, става много трудно да се обясни на летовниците защо не могат да влязат във водата.

"Размишленията на средностатистическия плажуващ са следните: Аз съм си платил чадъра, пил съм три бири, ще вляза ама, само до коленете. Да обаче, името на Черно море не е дадено случайно – първо защото под 200 м не може да живее нищо и второ защото спецификата му е много по-различна от тази на останалите водни басейни, които познаваме", посочи Цеков.

По думите му при нас най-опасното място е брегът. "Много е важно хората да знаят, че заставайки във водата до колене – те не са в безопасност. Теоретично погледнато, човек е много по в безопасност там, където все още не е почнала да се разбива вълната", посочи специалистът и уточни защо това е така:

"През нощта ако е имало вълнение, може да направи коридор, това пък дава предпоставки, когато вълните се отдръпват, да минават по този коридор назад към морето. И влизайки до колене, човек може да бъде бутнат от вълната, където попадайки в коридора – водата го издърпва навътре. Ако човек не може да плува, става сериозно. Защото колкото повече се опитва да излезе някой, толкова повече го дърпа водата навътре. Това е т. нар. мъртво вълнение", каза още Вили Цеков.

Експертът към Водноспасителната служба даде и някои много важни съвети за хората, които изпаднат в такава ситуация.

"Най-важното е човек да не се стреми да излиза перпендикулярно на брега, а трябва да се излезе успоредно. Това са обикновено тесни коридори с 5 до 10 м. ширина. Когато вълната се оттегля дърпа хората навътре в морето. Когато обаче сме подготвени, можем съвсем спокойно да излезем от този поток. И пак казвам, натъртвам – не трябва да се мисли, че влизането в морето до колене е безопасно", посочи Цеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Бароплавателя

преди 3 години

А, да попитам само, на Бара опасно ли е да плуваш с омъжени румънки, украинки и рускини или Елинден е по-опасен, благодаря за вниманието.

21

до всички

преди 3 години

както няма корона-вирус, гака и НЯМА въртво вълнение, капете се на ВОЛЯ-та на ГОСПОД

20

Анонимен

преди 3 години

Няколко пъти съм вадил деца от мъртво вълнение, защото бг мамите им са прекалено заети да си цъкат телефоните или горещо да обсъждат нечии нови джуки нд мента със спрайт. Вземете се в ръце и внимавайте. С морето и планината човек не се ебавва.

fallback