Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Парламентът ратифицира споразумението с Европейската комисия, според което комисията ще преговаря с производителите на ваксини срещу COVID-19 и ще сключва с тях предварителен договор за доставка.
Oще по темата
Финансирането на предварителните покупки ще бъде от инструмента за спешна помощ и подпомагане на здравните системи на ЕС, чиято обща финансова рамка е над 3 млрд. евро.

Целта на споразумението е Европейската комисия да преговаря от името на всички страни членки с производителите и да постигне по-ниска цена, като се има предвид, че договаря продукти за цялото население на ЕС.

След изобретяването на ваксината ЕК ще сключи с фармацевтичната компания предварително споразумение за покупка на ваксини, а след това всяка страна членка ще купи отделно ваксини за населението си.

Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линия на инструмента за спешна подкрепа в борбата с коронавируса до неговото изчерпване.

Ако България не е съгласна с предварителното споразумение и задължението да придобие определен брой ваксини, тя има право да се откаже от него до пет дни, след като Европейската комисия обяви намерението си да сключи такова споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

"да има защитен ефект минимум една година", айдее, вече го глътнахме хапчето, че всяка година ще боцкаме, спокойно, не след дълго ще дойде сведението, че ще е веднъж на 6 месеца, пък кой знае дали и 4 пъти годишно няма да се коваксинираме накрая.

18

@17

преди 3 години

Не знам ти къде живееш, но явно си пропуснал фактът, че в момента не можеш да пътуваш до много места без пср тест и че някои държави обмислят имунологичен паспорт. Т.е.е това е неизбежно. И в момента изобщо не е ясно кой ще бъде дискриминиран - дали тези които са го прекарали и имат антитела или тези които са се опазили и нямат. Така че много по-добре е да има ваксини и който иска да си ги слага, отколкото да обикаляш да си правиш пср преди всяко пътуване и да се чудиш дали ще те пуснат.

17

Анонимен

преди 3 години

"Дори ковид да стане хроничен като грипа, пак е нужна ваксина,за да могат да се предпазят най-уязвимите. Останалите няма да си я слагат и така."........Изобщо не е "и така". Защото който не си сложи НЕ задължителната ваксина, няма да може да пътува, да се лекува в болници, да работи професии, свързани с хора и т.н. и т.н. На практика ще стане пожелателно задължително. Лошото е, че страничните ефекти (безплодие, като вариант), ще се разберат след години.

fallback