Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Парламентът ратифицира споразумението с Европейската комисия, според което комисията ще преговаря с производителите на ваксини срещу COVID-19 и ще сключва с тях предварителен договор за доставка.
Още по темата
Финансирането на предварителните покупки ще бъде от инструмента за спешна помощ и подпомагане на здравните системи на ЕС, чиято обща финансова рамка е над 3 млрд. евро.

Целта на споразумението е Европейската комисия да преговаря от името на всички страни членки с производителите и да постигне по-ниска цена, като се има предвид, че договаря продукти за цялото население на ЕС.

След изобретяването на ваксината ЕК ще сключи с фармацевтичната компания предварително споразумение за покупка на ваксини, а след това всяка страна членка ще купи отделно ваксини за населението си.

Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линия на инструмента за спешна подкрепа в борбата с коронавируса до неговото изчерпване.

Ако България не е съгласна с предварителното споразумение и задължението да придобие определен брой ваксини, тя има право да се откаже от него до пет дни, след като Европейската комисия обяви намерението си да сключи такова споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар