Снимка: БГНЕС

България е дестинация за безопасен и здравен туризъм, имаме чудесни условия и прекрасна природа, а много малко страни могат да се похвалят с това, обяви вицепремиерът и нов министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

Тя призна, че летният туристически сезон в момента има голям проблем.

Още по темата
"Прогнозираме, че август месец ще имаме повече туристи и разчитаме на това. Искам още веднъж да призова хората да изберат нашите курорти и нашите СПА хотели, а имаме и чудесни възможности за балнео туризъм и конгресния туризъм. Важно в момента е мярката за чартърните полети. Така туроператорите ще могат да водят чужди туристи", посочи Николова.

"Имам среща тази седмица с някои от ключовите посланици, включително предвиждам разговор с моя колега от Русия по отношение на руските туристи, които са ни много важни. Ние не сме предвидени от Русия като държава, която е с възможност за влизане. Ще направя тези разговори. Великобритания също е пазар, от който търпим загуби. В настоящия момента сме отворени за Великобритания, но щом гражданите се завърнат там, търпят карантина", добави тя.

Николова посочи, че още от първия си ден като министър е заявила какви са целите й в стратегически план. „Ще работя за подкрепа на бизнеса. Срещите, които започнах и ще довърша тази седмица, са в посока да има диалог, да чуя какво мислят хората от бизнеса, да видя какви са техните проблеми и да търсим конкретни решения. Вече сме изработили и конкретни мерки, посочи Николова.

По думите й една от новите мерки е предложение, което ще бъде внесено в Народното събрание, за намалената ставка на ДДС в размер на 9% за туроператорите и случайните превози. "Това е една чисто нова мярка, която предложих на коалиционния съвет, тя беше одобрена и подкрепена от бранша", посочи тя.

Николова отчете, че туристическият бранш е най-много засегнат от пандемията, която е на световно ниво. "Всяка държава на основата на контактите си и дипломатическите си отношения се справя с тези проблеми", каза още новият министър на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase