Снимка: Dnes.bg

Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Това коментира проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител на НОИ, пред БНР.

По думите му даването на пари на калпак води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски.

Още по темата

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда.

Според него пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще.

"Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година, са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на "Сребърния фонд". Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.

Като друг сериозен проблем той посочи този в т.нар. "капиталово осигуряване".

Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове", изтъкна специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase