Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност ще получават топъл обяд до края на годината, съобщи МТСП.

Услугата, чрез която се подпомагат част от най-уязвимите от пандемията от COVID-19 групи, трябваше да приключи в края на този месец. За удължаването й Министерството на финансите отпусна допълнителни 9 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Средствата ще бъдат преведени на общините, които и до момента предоставяха храна по целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация", като кандидатстването ще бъде на два етапа. Първият етап е за осигуряване на топъл обяд до края на август. След това е предвиден втори етап на кандидатстване за предоставяне на услугата до края на годината. Нуждаещите ще получават всеки ден супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

До края на годината безплатно в обществените трапезарии в страната ще се хранят и други над 4100 души. В средата на май програма "Обществени трапезарии" на МТСП беше удължена, като бяха включени нови 1400 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и доходи, както и ползващи социално подпомагане, и поставени под карантина.

Още в началото на пандемията от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха осигурени допълнителни 45 млн. лв. за разширяване на патронажната грижа до 31 декември 2020 г. Така 30 000 възрастни и хора с увреждания в 240 общини получават храна, лекарства или помощ за извършване на административни услуги, а други 12 500 - социално-здравни услуги.

От началото на април до средата на юни по Оперативната програма за храни бяха раздадени 1405 тона храни от първа необходимост. Пакети получиха над 58 000 лица и семейства в затруднено положение. В следващите месеци предстои съвместно с БЧК да бъдат раздадени 6900 тона хранителни продукти на стойност 17 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати около 500 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

моето мнение

преди 3 години

Че такива хора не трябва да има ,другото е че са много ,а ама много повече и че някак си да се хвалиш, че ще трябва да спасяваш толкова хора с един обяд / на фона на толкова ,,изчезнали,,пари/..... и колко хора ровят по кошовете --срамота ..

9

Анонимен

преди 3 години

До TotenkophТочно така: държава в ес, обрана и поставена в пълна зависимост.Независимо от кого - от тошо насам, всички искаха ес и продаваха интерес.

8

ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА

преди 3 години

Говоря с познати ,говоря със съпругата си и обяснявам на вече порасналата ми племеница ,и на нейният съпруг неолибералист,че в детските ни години нямаше хара ровещи в кофите за отпадъци ,за парче мухлясъл хляб в свирепа конкуренция с бездомните кучета.Нямаше и такава екстра като топла супа за бедняци,защото нямаше хора,които не можеха да си позволят храна.Може да се добави,че и храната не беше тъпкана с ГМО или колбаси направени с 60-ет годишно месо от военните запаси на западни държави

fallback