Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, заяви за предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров.

"Безспорно колкото повече се тестват хората, толкова повече положителни за коронавируса ще се откриват сред тях, но това не е основен показател, защото главно се тестват хора с оплаквания или контактни на вече доказани случаи или такива със симптоми. Би било интересно да се отделят данните, колко са заразените сред тези, които сега си правят тест заради запазена в Гърция почивка", смята още Киров.

Още по темата
Според него случващото се у нас в момента е нормалният ход на епидемията. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да се използват, както и не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави.

"В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски", аргументира се той.

Според медика политиката, която се провежда у нас в борбата с COVID-19, е правилна.

"В началото всичко беше затворено за 3 месеца, но това не може да продължи вечно. Да, има покачване на случаите сега, но това не е бум или пик и не трябва да се крием, защото този вирус ще поддържа едни постоянни нива наесен и проблемът тогава ще бъде как да разграничим хората с кой вирус са", допълни доц. Киров.

На въпрос дали се притеснява за пациентите си, след като нощните заведения останаха отворени, а рискът от заразяване там е голям, доц. Киров каза: "Бих посъветвал да пазим останалите около нас и ако някой има оплаквания, там, където има по-голямо струпване на хора, нека да се носят маски, за които се доказа, че помагат".

"Мисля, че в момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата", смята още специалистът.

Според него в е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase