Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, чакайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи. Това каза Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти” в предаването “В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, обясни той.

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, смята Илиев.

Той посочи, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка.

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали - 6 до 9 месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, добави експертът.

По отношение на хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези кредити ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти.

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми.

"Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни Илиев.

Той подчерта, че за разлика от времето на карантината, когато огледите са намалели с 85%, през последните 3 седмици отново има засилена активност на имотния пазар. 

Целия разговор гледайте във видеото


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

мадрид

преди 3 години

Абе падат имотите малко по малко. Чак се зачудих дали не е сега момента. Попаднаха ми много добри жилища за моите нужди в София на поносими за мен пари (естествено част от тях с кредит, но в рамките на разумното), които преди пандемията си бяха доста по-високи. Даже се замислих дали да не се пусна и да си купя жилище, но щом не ми е спешно, май ще пропусна. Интересно е само какво ще стане с еврото ... там е единствената неизвестна величина в образуването на цената

51

wwalkerr

преди 3 години

най сигурно убежище в криза са добрите имоти. сичко друго отива зян. парите се обезценяват както ги печатат на тонове. какво остава най стабилно освен добър имот. на никой не му пука за разни афтомобили , дрънкулки. златото е скъпо за инвестиция за простия човек но и цената на добър имот в злато се вдига. за без пари - толкоз, промоцията свърши.

50

Пазар на имоти???

преди 3 години

С толкова много настроен бетон в големите градове, а и по Черноморието, няма начин цените на имотите да растат - те са и без това са прекомерно надути. Вероятно "специалистът" визира хилядите "собственици" катунари-по-душа, които купуват и се местят на две-три години след като са направили "основен ремонт на всичко"... Единствено те надуват цените и циркулират напред-назад търсейки изгода, далавера и фъндък... Всеки кореняк жител в град или село си цени корените и не търчи да продава и купува!

fallback