Снимка: БГНЕС

Влизането на прокуратурата в президентството предизвика много въпроси - единият от тях е защо трябваше да се вдига шум. Това заяви пред bTV Бойко Рашков, който от вчера е член на Правния съвет към президента Румен Радев.

Той коментира, че шумотевицата у нас е “привилегия” на българските политици. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствените си действия и очаквания в посока евентуални политически събития.

Още по темата
Рашков каза, че шумотевицата не е характерна за разследващите органи у нас и е въведена през последните два мандата на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Според него шумът обслужва само политически интереси.

"Процесуалната дейност, която трябва да се извърши в административна сграда, е известно как се осъществява по закон и не е нужно да се вдига шум, освен ако не се преследват политически интереси", изтъкна той.

Рашков беше категоричен, че в прокуратурата е въведен двоен стандарт - нещо недопустимо в правото. Той коментира, че Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт.

“Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано”, уточни той.

Според него президентът Радев не е защитил бегълци от правосъдието, както твърди главният прокурор в своя публикация в “Туитър”.

“Беглецът, който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършените от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други”, подчерта той, визирайки бизнесмена Васил Божков. “Оказва се, че държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са си общували”, продължи Рашков.

По думите му във всяка цивилизована държава принципалът, който ръководи Комисията по хазарта, при загуба от 700 млн. лв., ако е така, следва да подаде оставка. А ако има прокуратура - да бъде подведен под наказателна отговорност.

Коментари Напиши коментар

39

До 38

преди 2 години

Не мож им обясни на глупави глезльовци, колкото и да се напъваш ! Такива трябва да идат да поживеят в Северна Корея или Китай, за да проумеят !

38

А

преди 2 години

Тоя чувал ли е, че "страх лозе пази" ! Точно затова прокурорите трябва да вдигат шум - за да се знае, че действат, а не спят !

37

Анонимен

преди 2 години

Тоз скелет от бюрото за специални разузнавателни средства ще оправя бакиите на Радеф