Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 3 години

До Бела: Според мене трябва да се инвестира и в семейство,за да имаш стимул в тоя живот,но това става, когато човек се откаже от луксозния начин на живот,по тоя начин човек ще знае за какво живее след родителите си на този свят.Подробно казано да се храниш с хляб и сол,за да има храна за децата или като истинеш мъжът ти да те разстрива за загряване,по евтиния метод.

104

Бела

преди 3 години

Нямам никакво желание да си играя на семейство в България и 24/7 да търпя битовите простотии на обществото. Нуждая се от мъж, който ме възбужда и ми дава свободата да видя света. Никога няма да изпитам обич към селянин, който иска да му родя и да ме направи дебела домакиня.

103

Бела

преди 3 години

Родена съм в много просто и бедно семейство и отгледана в скандали за пари и други битови простотии. В допълнение са и религиозни и играят тото всеки ден...Образовах се и обикалям света, което ме прави изключително щастлива, но заради стреса причинен ми от ***, които са ме отгледали и съученик, който ми досаждаше в ученическите години все още съм сама...Не понасям типичните български семейства и тук няма да родя никога.

fallback