Снимка: Dnes.bg
fallback

Параклис "Свети Иван Рилски" ще бъде изграден на Мальовица.

Основите му са положени на 19 октомври 2019 година на празника на Свети Иван Рилски на Меча поляна.

Няма нищо по-естествено от това параклисът да носи името на светеца, чиито мощи са в Рила планина и е покровител на България, каза Рая Ранова, председател на Сдружение "Върхът - Мальовица 2013" пред БНР. Сдружението работи за повишаване на екологичната култура на младите хора и за противопоставяне на агресията и наркотиците сред подрастващите.

"Осветихме мястото, поставихме кръст, бяхме приготвили и курбан. Това беше задължително, защото на Рила загиват много туристи и алпинисти", допълни тя.

След първата копка на 24 ноември 2019 кръстът е бил откраднат. На 24 юни тази година вечерта, на Еньовден, момче от Говедарци намира кръста захвърлен малко по-далече от мястото, въпреки че и там хората са го търсили няколко дни след изчезването му.

Параклисът ще бъде в памет и на Боян Петров, Иван Тотев и Людмил Янков, както и на много други алпинисти. Той ще бъде и  културен кът за отдих. За изграждането му са необходими средства.

"Който има сърце и душа, да откликне. Тръгвайки или връщайки се от планината, да може да запали свещица за здраве", каза Рая Ранова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

Нааасрахте се от църковни строежи! Това няма да ви помогне ако не смените "чипа"!

19

ПроСоТо

преди 3 години

не осъзнавате и друго:-Гербът на Републиката е ЗАРЕДЕН СЪС СИЛАТА НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО:-Два лъва,изправени един срещу друг и "БАЛАНСЬОРА"-оня фъфлещия с вечно мазната брадичка.!.."Гаранта" на "етническия мир"..Въпреки че на нашата територия изобщо не може да се ровичка тая тема,защото ОТ ВЕКОВЕ ЖИВЕЕМ В ЕТНИЧЕСКИ мир и РАЗБИРАТЕЛСТВО!..Нещо,което дразни подметките..но имам чувството,че изобщо не ви интересуват тия подробности,на които разчитат ВСИЧКИ ШМЕКЕРИ,дърпащи конците на света../и у нас.

18

ПроСоТо

преди 3 години

какви параклиси,какви щуротии?!..Както отдавна апелирам:-Президента да смени името на връх "Мус Алла"..,нещо като "намръщения,кисел Алла", с българското "Св. Иван Рилски".Това Е в неговите ПРАВОМОЩИЯ!Вие не разбирате,но дивотията,в която се подмятате толкова десетилетия,НЕ Е СЛУЧАЙНА!Над Родината ни тегне тежка ориенталска .."магия"!!..ОСЪЗНАЙТЕ ГО!

fallback