fallback

България и Канада скърбят след смъртта на канадския предприемач от български произход Игнат Канев. Тъжната вест съобщи семейството му, а съболезнованията си към тях отправиха българският президент и кметът на Русе, но и много канадски политици и общественици.

Oще по темата
Игнат Канев е роден през 1926 година в русенското село Горно Абланово. Той е четвъртото от общо 7 деца в семейството и още на 14 години е принуден да тръгне да търси препитание в чужбина. Заминава за Австрия, а оттам - без никакви средства и без да знае и дума английски - тръгва за Канада, където започва работа в строителството, а по-късно основава и собствен бизнес.

Става едни от най-сериозните строителни предприемачи в Канада и един от най-богатите българи отвъд Океана. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

"Там трябва да се трудиш, да работиш и да бъдеш честен най-важното", казваше той.

Макар да е прекарал по-голямата част от живота си отвъд Океана, сърцето на Канев остава в България. В читалището на Горно Абланово, за което Канев е дарил средства, е направена музей, посветен на него.

С негова помощ е обновена и детската градина в селото, припомня Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

MKO

преди 3 години

До ...лека му пръстНо не беше БСП-то,а чичото на първата му жена. Оставете го да почива в мир.Лека му пръст.

4

...лека му пръст

преди 3 години

Лека му пръст, изнасяше с балите парите на бе се *** то...едно време така започна с първият си безусловно успешен строеж. В който доста Българи (починали вече) имат апартаменти сега...Не е стартирал от нулата. Имаше много сериозен гръб, който го утепаха....или той прекъсна връзка с него.

3

Анонимен

преди 3 години

Човек и добре да живее, умира и друг се ражда ...Добре е да носиш отговорност за живота си, а не да обвиняваш нещо или някой за несгодите си.Когато носиш отговорност - всичко което правиш е правилно ...Когато търсиш виновни - всичко което правиш е грешно.

fallback