fallback

 

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.
 
"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев.
 
Според него, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.
 
Според него предложението на НЗОК може и да има ефект.
 
"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Майка

преди 3 години

Родих естествено детето си! За 12 часа, ад! Изках да умра от болките! После един медец неможеш да пикая. Не съм станала кофа, ама тази болка няма пак да си я причиня!

78

fermera

преди 3 години

В 13 седмица от бреминоста на жена ми бяхме в Германия и отидохме на лекар в университетска болница.Комсултира ни професор,прегледа ни лекар и ни пуснаха ръвни и генетични тестове за Даун.Това ни струва общо 460 евро.Обясниха ни че при тях се ражда кучешката като преди раждане при теб идва акушерка която те учи и после присъства на раждането.Струваше 1200 евро.

77

Анонимен

преди 3 години

Българският мъж като цяло не уважава жена си. Справка - вижте в Гърция, в Чехия, там жената е на пиедестал. Българката, изстрадала от вечните претенции на мъжа си взима решението поне за нещо да не я боли. Не виждам драма. Важен е резултатът! В крайна ксметка, не сме в 18, 19 и 20 век, когато секциото в соца беше само за връзкарки. А ти се дери и реви...Айде няма нужда.

fallback