Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единственият начин на лечение на коронавирус, който се наложи в световен мащаб е с антималарийното лекарство хидроксихлорохин, коментира шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че това лекарство е било основното средство, с което се лекуваха пациентите в Китай заедно с още около 15 медикамента.

Още по темата

От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с  хидроксихлорохин, но без  да се мотивира.

„Този препарат се използва в цяла Латинска Америка, в Африка и в някои европейски страни и той все още не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването“, каза Мутафчийски.

Той обаче предупреди, че не се препоръчва за извънболнично лечение, защото може да доведе до услужения при пациенти с други заболявания.

А що се отнася до клиничните изпитания на продукта Ивермектин, за който Българския Ветеринарен Съюз предупреди, че може и да е опасен, шефът на  Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че както при всеки продукт има противопоказания.

Медикаментът се използва от десетки години за лечение на пазарити, в края на месеца след като са готови първичните данни и техния анализ, ще оповестим повече, каза той.

По думите му е важно прилагането на такива медикаменти на такъв етап да се правят при клинични изпитвания, а екип от специалисти е преценил каква доза да се приложи за лечение на коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase