Кадър: Bulgaria ON AIR

Спад в търсенето на лекарства отчитат от аптеките.

Пик на търсенето на медикаменти е имало около средата на март, но сега заболеваемостта е ниска, защото маските пазят и от други вируси, лекарствата си стоят, което ще доведе до фалит на някои аптеки. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Има спадове, в моловете, по морето, освобождават се хора", обясни той за "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите му напоследък хората са се успокоили и не купуват каквото и да е. Обикновените маски са понижили цените си от 2 лева до 1 лев в момента, а пазарът е презадоволен. Единствено има нужда от ръкавици.

Лекарствата имат максимални цени и е разрешено увеличение не по-голямо от това на инфлацията, каза още той и допълни: "Има лекарства, които не са си вдигали цените 4-5 г., не бих казал, че има голям проблем, защото всяка година това се случва. Съвсем нормално е".

"Има лекарства, които са увеличени от януари, с повишение от март, но заявленията за цените са подадени доста преди това, защото процедурата е тежка и изисква поне 2-3 месеца. У нас има над 6000 лекарства, а са повишени цените за 83", обясни той.

Костов каза, че се е появил дефицит на някои активни вещества в някои таблетки, сиропи заради бавното транспортиране, корабите са били заменени със самолети, което е много по-скъпо като вид транспорт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase