Народното събрание задължи министъра на финансите Владислав Горанов в срок до 10 юли 2020 г. да представи детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри.

Горанов трябва да информира депутатите още за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор за последните пет години. Решението, предложено от управляващите, беше прието със 100 гласа "за", 40 "против" и 9 въздържали се.

Отхвърлено беше искането на БСП за информация какъв е приносът в бюджета на отделните лицензирани фирми от хазартния сектор с мотива, че това е данъчно-осигурителна информация и нейното публично оповестяване е в нарушение на закона.

Искаме да видим какво са плащали тези фирми. Вие ни предлагате втори чадър във вашето решение, обърна се социалистът Румен Гечев към ГЕРБ, предаде БТА.

Колегата му Георги Свиленски коментира, че бедите идват, когато настоящите управляващи поправят закона през 2014 г. Тогава идва двойният стандарт, каза той и отбеляза, че държавата губи 700 млн. лв.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ категорично отрече обвиненията, че се опитват да скрият фирми. Това, че "Българският спортен тотализатор" е на загуба се дължи само на лошия мениджмънт на това предприятие, коментира Стоянова казаното от БСП.

Министърът на финансите Владислав Горанов декларира, че в изпълнение на днешното решение ще представи и информация дали конкретните хазартни оператори са плащали 20 процента такса върху комисионната или 15 процента върху направените залози. По думите му това до голяма степен ще даде информацията, която от левицата са целяли да получат.

Министърът коментира, че за съжаление проблемите, които са констатирани по отношение на Държавната комисия по хазарта, далеч не започват в началото на 2015 г. Той отбеляза, че с промяна в законодателството през 2013 г. управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз.

"Най-активните участници в днешния дебат са работили на "Московска" и нека го отрекат", каза той в края на изказването си и предизвика бурна реакция.

В отговор Румен Гечев го обвини в лъжа и посочи, че по тази улица само се е разхождал. По-късно финансовият министър уточни, че има предвид адреса на Столичния общински съвет на ул."Московска". Георги Свиленски пък възрази срещу намесването на Столичната община в темата. "Московска" 33 няма нищо общо със седалището на този холдинг, за който става въпрос, коментира той.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

A zasto samo za poslednite 5 godini, a ne i za poslednite 10, 15, 20, 25 godini?

25

Анонимен

преди 2 години

То всичко е ясно,парите ги нема

24

наивен

преди 2 години

Надявам се да наблегне на приходите от лотарията :държавни и лични.