Д-р Александър Симидчиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Вирусът още е сред нас, все още е активен. Нищо не се е променило с вируса, само нашето поведение се промени“. Това подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на медицинския съвет, който беше сформиран към правителството, пред БНР.

Според него масовото неспазване на препоръчителните мерки се дължи на това, че малко хора са видели заболели и особено тежко болни, „затова масата от населението чува само статистиката и не вижда реалната заплаха и се получава дисонанс“.

Още по темата

„Целта на вируса е да заразява повече хора. Единственото нещо, което можем да правим, е да се самоограничаваме и да предпазим себе си и обществото“, каза пулмологът.

„В научната литература никъде не се говори за отслабване на вируса. Ако той се адаптира към имунитета на популацията, ще изглежда, че по-леко боледуваме, но ще заразява повече хора. Общото количество хора, които карат боледуването тежко или загиват, няма да се промени. Просто повече хора ще боледуват и от тях по-малко ще влизат в болница, но броят на хората в болница няма да намалее“, каза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога неизвестно е защо при някои хора вирусът изчезва и след време се реактивира и какъв е имунният отговор.
 

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 1 година

Мисля, че д-р Мангъров (към когото троловете са адски безпощадни) говореше същото!

104

Анонимен

преди 1 година

Вярващите в мерките да си спазват мерките, това е тяхно право, но да не ги налагат на другите. И да не искат от държавата да им плаща да стоят в къщи в изолация. Няма хората които работят да ги гранят докато те се крият изплашени.

103

Анонимен

преди 1 година

В Бразилия която е една от най-бедните и гъстонаселени страни с окаяно здравеопазване и където не спазват мерки цирфрите са същите и дори по добри от някои богати европейски страни които спазват мерките.