Снимка: БГНЕС

Спецакция срещу наркоразпространението се проведе в Сандански. Градът бе блокиран от сутринта, а на територията му се провеждат две специализирани операции. Там пристигна и главният прокурор Иван Гешев, както й главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Още по темата

Според Иван Гешев, в града има 2-3 групи, които се занимават с наркоразпространение. Днес са намерени и голямо количество пари в евро, левове и други банкноти. Общата сума е над 180 хил. в евро. Засега са задържани общо 10 души.

"При спецакцията са открити и наркотици, които не са в голямо количество. Ударената група е била задържана и преди", допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Операцията е стартирала тази нощ, проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела.

Главният прокурор коментира и случаят Бобоков.

"Дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем решават наблюдаващите прокурори, заяви в Сандански Иван Гешев по повод последните данни на прокуратурата по досъдебното производство срещу Пламен Бобоков", предават от БГНЕС.

"Гешев бе категоричен, че докато той е главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси независимо дали става въпрос за президент, министър-председател, депутат, секретар, ром или циганин, евреин, социално слаб или олигарх – подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото нещо, с което ще се съобразява прокуратурата е дали си нарушил закона или не", заяви обвинител номер едно.

"Прокуратурата е открита към българските граждани чрез медиите по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата", заяви още Гешев.

Гешев каза, че няма да коментира политически изказвания и допълни: "Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромис. Сега нека той да отговаря, поличитии не коментирам",  допълни Гешев. Увери, че прокуратурата работи безкомпромисно и не се интересува кой политик каква длъжност заема. "Наясно сме с последствията, политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с медийните атаки, с личностните атаки. Ние влизаме в битка и съм твърдо решен да я спечелим", категоричен бе главният прокурор.

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е едната страна на въпроса. Другата страна е - кадрови и морален аспект. За проблемите, които касаят прокуратурата, аз взимам мерки. Както виждате за прокурора на Русе се извършва цялостна проверка на дейността му за 3 години назад", коментира Гешев разпространените от държавното обвинение чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов.

Гешев е категоричен, че "проблемите на другите институции не са мои проблеми". Президентът, министър-председателят, са политически ангажирани лица, а прокурорите не са, затова той отказа да коментира техни изявления. "Докато аз съм главен прокурор, няма да има изключение при разследванията - дали е министър-председател, служител, ром или циганин, подходът към всеки ще е еднакъв. Политическите последствия са проблем на политиците. Ако имат проблем, да внимават с кадровите решения", апелира Иван Гешев.

.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase