Снимка: БГНЕС
fallback

Механизъм за определяне на минималната работна заплата е заложен в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите Национално тристранно споразумение.

Предвижда се тя да е различна за всеки бранш и да се договаря по професии. Целта е това да стане още от 2021 година. Тогава ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете.

Бюджетните заплати ще нарастват ежегодно, включително догодина, а за заплатите в частния сектор ще има препоръчителен индекс на нарастване.

Социалният министър Деница Сачева посочи двата най-големи компромиса при преговорите.

Първите три дни болничен продължават да се плащат от работодателите. Не е прието предложението на синдикатите да се връща част от доходния данък на най-бедните семейства в края на годината.

Целта на споразумението е да се посрещнат с общи усилия съвременните предизвикателства, каза вицепремиерът Мариана Николова и допълни, че то съдържа пет раздела, свързани с бизнес среда и икономика, енергетика, социална защита, зелената сделка, демография, образование, трудова миграция.

Заложените цели са производителност на труда, БВП и компенсация за социална защита 60% от съответната в ЕС, както и разходи за социална защита 20% от БВП.

В сектор "Енергетика" е заложена пълна либерализация на пазара на електрическа енергия - първо на едро, после на дребно. Срокът за това е между 3-5 години, информира енергийният министър Теменужка Петкова.

От синдикатите заявиха, че това е трудно постигнато споразумение и то се предлага за изпълнение, независимо кое правителство ще управлява по-нататък. За бизнеса пък споразумението било гаранция за социален мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Tия

преди 3 години

да минават на минимална заплата.

58

сд

преди 3 години

Я да видим коя ще е най-неуважаваната професия от догодина. Иначе кога ще се махне плоския данък смешковци? Трябва да стане истински плосък, а не както е сега плаващ. Да стане по 100лв за абсолютно всеки. А не сега смешникът от сивата икономика да плаща 10лв, пък другите по 1000лв.

57

Анонимен

преди 3 години

Значи работодателите не са направили никакъв компромис. Първите три дни болнични плащани от работодателите, бяха договорени преди години, за да не се увеличава процента на осигуровките, от които се плащат и болничните. Направиха го, за да спрат работодателите да пращат работниците си във фалшиви болнични.

fallback