Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че от днес нашите граници са отворени за 34 държави, без да се изисква карантина.

По отношение на мерките в подкрепа на бранша тя напомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд, което ще стана чрез законодателно предложение в Закона за туризма.

Ангелкова съобщи, че по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по мярка за микро- и малки предприятия, за грантова подкрепа от 3 до 10 000 лева са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти. Секторът ще може да се възползва и от мярката за средни предприятия.

Министърът участва в национална кръгла маса на тема: "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност", организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции.

Друга мярка за туроператорите, свързана с последните промени в Закона за здравето, е за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката и указанията за ползването й са готови, предстои финално съгласуване с МФ и нотификация от ЕК. Идеята е мярката да стартира за този сезон и целта е тя да важи още две години - 2021 и 2022 г., допълни министърът.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че заедно с Министерството на туризма се обмислят мерки в подкрепа на екскурзоводите, които не попадат в обхвата на нито една от действащите мерки за социално подпомагане. Събрали сме информация за останалите държави, в които има различна форма на подкрепа, допълни министърът и уточни, че заетите в сектора са около 1412 души.

Представител на Съюза на екскурзоводите изтъкна, че работещите се нуждаят от безвъзмездна финансова помощ в 6-месечен срок.

Министърът на транспорта Росен Желязков информира бизнеса, че от края на миналата седмица се уточнява нова мярка, насочена към автобусните превозвачи, като ще бъдат целево прехвърлени 30 млн. лева от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Става дума за грантово подпомагане, уточни министърът и допълни, че тази мярка предстои да бъде защитена пред ЕК.

Субсидиите към автобусните превози няма да се намаляват, както и сто процента компенсациите ще се гарантират в рамките на годината, допълни министърът. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase