Снимка: Кирил Фалин

На скала, от която извира и струи вода, попаднали в района на хижа "Иван Вазов" в Рила планиннски спасители от отряда в Дупница. Това разкри пред БНР говорителят на планинския екип Божидар Джокин. Феноменът е на около 2600 м надморска височина и засега е труднодостъпен.

Спасители от Дупница Борислав Ранков, Иван Тушев, който е водач на планинско куче, Златомир Огнянов и Георги Никифоров правили поредния си обход на района между Седемте езера и Рилския манастир, когато видели скала, от която тече и струи вода.

Водата бликала като от чучур. За пръв път виждали камък, скала, вода да пуска.

"Огледахме около камъка да видим откъде може да извира водата, но няма нито вада, нито нищо. Шегувахме се, че има някакъв таен водопровод, изграден преди стотици години. Очевидно с годините се е образувал този процеп при скалите и от него извира студена вода. Освен че е изключително чиста, тя става и за пиене", разказа един от спасителите.

Сега от отряда ще поставят табела и посоката, по която могат да отидат туристи и да видят атракцията.

"Всъщност пътека няма как да се направи, не може да се прави нищо в границите на националния парк, но просто едно трасе, да се каже къде се намира горе-долу, от самото движение на хората пътеката сама ще се направи", казва спасителят Божидар Джокин.

Коментари Напиши коментар

13

Andros

преди 2 години

Да направят малка дупка където да можем да хвърляме стотинки и да палим свещи, щото това ще да е божий знак , и ние българите не сме от най-умните

12

Вуте

преди 2 години

Много важно!На мене у двора ми бликна петрол!Пена като копаше картофите насмалко да се удави!

11

Чудо невиждано!

преди 2 години

А, това е нищо!Исус от водата е правил вино.А руснаците могат да изцедят самогон от табуретка!!!