Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че е изключително важно да влезем в Банковия съюз. По думите му това гарантира не само стабилността на всички български банки, но и контрол.

Днес правителството заседава извънредно, за да обсъди предприети от "Българска банка за развитие" АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на "Първа инвестиционна банка" АД.

В началото на заседанието премиерът изреди проведените разговори и действия в последните дни и посочи, че това е в изпълнение на условията на ЕЦБ.

"Целта ни е юли месец този процес да приключи и веднъж завинаги българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките. Знаете, имаме шампиони, някои от нашите политически опоненти са успявали по 15-16 банки да фалират. С огромни усилия успяваме милиарди след това да върнем обратно, но затова трябват години", каза той.

"Чакалнята на еврозоната дава допълнителна сигурност, че сме на първата скорост в Европа и че няма да изпаднем на втора скорост", заяви още премиерът пред министрите.

Участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия до 70% от общия обем на записаните и заплатени акции, стана ясно от изложението на финансовия министър Владислав Горанов.

Премиерът каза, че е много важно да се подчертае, че след това акциите ще бъдат изкупени от банката "на цени с лихви и няма по никакъв начин да загуби държавата". Това трябва да го има изрично записано, каза Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

ПожарникаРО

преди 3 години

Голям ШМЕКЕР е този от снимката. Да помагаш на крадливите с пари от държавата да НЕ ФАЛИРА БАНКАТА е дело непохвално. ТО Е ЗА ЗАТВОР. Там е мястото на крадците на общите държавни пари.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ.

74

Рашко

преди 3 години

В момента вадят от сто кладенеца вода, за да оправдаят факта, че за пореден път измъкват от калта банката на Цeko Минeft с парите на данъкоплатците. Всички тия обяснения са за да ни убедят, колко наложително е било с нашите пари да се изкупят акциите на П$И÷Б, на цена два пъти над пазарната. За да може Цеко и компания да пируват с шампанско за наша сметка върху гробовeте на родителите ни. Това е възмутително, това е ОТВРАТИТЕЛНО!

73

аз

преди 3 години

г-н Бойко Борисов не е виновен! Виновен е целият български народ, че позволява на такива хора като него да се подиграват и гаврят с цяла държава! Българинът в момента го е страх повече за живота си от колкото през най ужасните комунистически години! Мутри побойници, мафии те са навсякъде. Не за такава България мечтаех!

fallback