Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.

Това каза президентът Румен Радев в словото си в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Според Радев е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила.

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", посочи държавният глава.

Румен Радев припомни, че поетът будеше българите със стихове и сатира.

"Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", заяви още президентът.

По думите му Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

"Поклон пред падналите за свободата на България!", завършва словото на президента.

Коментари Напиши коментар

208

СКОРПИОН !

преди 2 години

До ДНЕС .БГ ! Благодаря, погребахте ми коментара, но смятате ли, че с това ще вдигнете рейтинга на президента, едва ли ?! Това което казвам АЗ, се говори и сред народа ! Както се казва : Общественна тайна ! Още веднъж, едно голямо БЛАГОДАРЯ ! Успех !!!

207

СКОРПИОН !

преди 2 години

Може би, отличен летец, отличен военен, но много лош политик и най не успешният президент от целия преход до сега! Няма качеството да бъде обединител на нацията! Безграничната му преданност към БКП-БСП му свали авторитета в очите на българите! Това е факт!!!

206

анонимен

преди 2 години

До Днес. БГ - Здравейте погребално БЮРО " ЦЕНЗУРАТА УМРЯ ! ДА ЖИВЕЕ ЦЕНЗУРАТА!" Веселина Йорданова, нали знаете, че президента не е президент, той е говорител номер едно на партията БКП-БСП ! Стана президент с помоща на Нинова и руските другари ! Това всички българи го знаят! Този човек си е збъркал мястото и стола на който е седнал! Другарко Йорданова, не е важно какво погребвате във сайта си ,за мен е важно, че Вие го четете и това ме удовлетворява!Другото е обществена тайна!