fallback

Преди дни в телевизионно интервю външният министър на Северна Македония Никола Димитров изрази мнение, че въпросът за македонският език не е на дневен ред.

Прави ли България отстъпки пред Република Северна Македония?

Oще по темата
"Не можем да говорим за отстъпки, тъй като на практика всички разговори в т.нар. историческа комисия са прекратени. За да има отстъпки, трябва да има диалог, а такъв няма", категоричен бе историкът доц. Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Той смята, че докато не приключат парламентарните избори в Северна Македония, постоянно ще бъдем изненадвани от инциденти, провокирани от македонската страна, тъй като част от членовете на комисията ѝ очевидно не желаят промяна в концепцията за т.нар. етническа македонска нация.

"Големият парадокс е, че ние още не знаем кога ще са парламентарните избори", допълни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България не е съумяла да представи добре позицията си относно македонския въпрос.

"В момента имаме брошура на БАН относно официалния език на Република Северна Македония. Тя ще бъде представена на английски език, така че все повече наши и европейски партньори ще могат да се запознаят с фактите такива, каквито са", каза още Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Sony

преди 3 години

Абсолютни крадци. Това са тези. Ако България беше богата, щяха да се умилкват, сега крадат каквото могат. Типично сръбска политика, под руска протекция. След разкъсването на Югославия от НАТО, сега сърбите останаха в политическата и икономическата орбита на Русия. Някакви жалки опити за Евро членство се правят, но на тях не им стиска да влезе само Сърбия в ЕС, така щат нещат, трябва да признаят останалите изрезки о СФРЮ за самостоятелни държави. Използват влиянието си в Македония, това е.

25

Таня

преди 3 години

Стига вече с тези неосъзнати крадливи макета, всеки в световен мащаб който има елементарни исторически познания няма да повярва на едни твърдения за такава държава още по малко за такъв език.Всичко което правят и говорят е подсъдимо, крадене на история, език, видни БГ личности, дейци, революционери, цялата ни азбука- осквернена с добавка на незнайни йероглифи, и части от сръбската реч и произношение.Това е кражба на идентичност, това е престъпно.

24

Дани

преди 3 години

Македонски език НЕ съществува.Това е БЪЛГАРСКИ език,променен по политически причини./Това е определението на немски професор ,специалист по балканистика./

fallback