Снимка: БГНЕС

Въпреки все още съществуващите ограничения в свободното пътуване, българинът вече се готви сериозно за шопинг тур до съседна Турция.

Интересът към турската лира бележи необичаен ръст при българите и в сравнение с всички останали чуждестранни валути. Няколкостотин българи са си купили турски лири от началото на месеца, според данни на Tavex.

Интересът чувствително се е засилил от средата на април и до момента продължава прогресивно да се увеличава. Още преди официалното отваряне на моловете, нашенците са си поръчвали онлайн, средно между 1000 и 3000 турски лири на човек, съобщиха експертите от компанията.
 
Вероятно причина за тази тенденция е очакването на скорошно официално отваряне на границите, в съчетание с подновената работа на големите молове в Турция още от 11 май. В последните години стотици българи залагат на шопинг уикенд в Одрин или Истанбул.
 
Друга вероятна причина за интереса е, че отново турската лира поевтиня. В началото на май месец курсът на лирата достигна, а за няколко дни дори се търгуваше по-ниско от рекордните нива от края на 2018-та година. През последната седмица Турция успя да върне позиции и валутата на държавата поскъпна с малко над 3%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase