Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

България продължава да бъде на водещите места по тютюнопушене в Европа. Особено притеснително е, че юношите ни също са сред първите по употреба на цигари, независимо от забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст.

Данни на Европейската комисия от 2019-т година сочат, че 30% от 15-годишните момичета и около 20 на сто от момчетата у нас купуват цигари редово. Като цяло пушачите в България са с около 7% над средното за Европейския съюз. Въпреки това – данни от последните години показват, че броят на хората, употребяващи цигари в страната намалява, макар и с малко.

На 31-ви май отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Всяка година този ден е съпроводен с различно мото. Повече от 160 страни са подписали Рамковата Конвенция за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация, която забранява използването на термини, които могат да изградят грешно впечатление, че някое тютюнево изделие е по-малко вредно от друго.

Темата коментира председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Споделено

преди 3 години

Това за пушенето е вярно. Децата почват да пушат от малки, защото им втълпяват, че :,, Кой не пуши, е задръстен". На мен не ми пукаше за чуждото мнение и до ден днешен съм непушач. Радвам се , че не давам пари за цигари и не си тровя дробовете. Една моя съученичка реши само , за да е готина да пробва.Уж не гълташе дима, ама в един момент където и да идем с други познати като обезумяла почваше: ,,Трябва да пуша, не издържам" От една цигара мина на 2 кутии.

20

Анонимен

преди 3 години

Айде, кутия цигари - 10 лв. 100% от налога да отиват за здраве! Да възстановим здравната каса след пандемията!

19

В статията си пише

преди 3 години

Проблема не е в децата.Въпреки забраната децата се снабдяват с цигари и алкохол... Защото има кой да им го продаде, защото няма кой да контролира закона. На онея в МВР им се дават заплати е така да има кой да гласува за правилните хора и да прави пред тях жива верига да ги пази на протести... Интересите на обществото и следенето на закона са някакъв мит.Като няма контрол 0.1% започват да правят "селянии" , другите виждат, че миже и така се успява и се хващат на хорото.И ето ти норма, тендеция

fallback