Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Заемите за граждани за суми между 250 хил. и 500 хил. лв. нарастват за година с рекордните 24%, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд".

Oще по темата

В края на март тези кредити са 3617 на брой, което е с 699 повече от същия месец на миналата година. Само през първото тримесечие, когато в средата на март беше въведено извънредно положение, увеличението на тези заеми е с 3,2%.

Заемите за суми между четвърт и половин милион лева обикновено са за покупка на големи и луксозни жилища, или за инвестиция в бизнеса от хора, които работят като физически лица - адвокати, лекари, нотариуси и т. н. Броят на тези кредити не е голям, но общата сума, отпусната от банките чрез тях, е над 1,17 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. За година броят на тези кредити нараства с 22,5%, а само през първото тримесечие те се увеличават с 4,2% до близо 34 хил. Тези заеми също най-често са за покупка на апартаменти, макар и не толкова луксозни като тези до половин милион. Оказва се, че покупката на жилища е основният двигател на кредитирането за граждани.

При заемите за домакинствата за суми между 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%, а тези между 10 хил. и 50 хил. лв. се увеличават с около 10%. При кредитите за граждани до 10 хил. лв. обаче има спад както в рамките на година, така и през последното тримесечие. За година броят на тези заеми намалява с 104 хил. Явно хората с по-малки финансови възможности ограничават взимането на кредити, тъй като знаят, че трудно ще ги връщат. Намаляват и заемите за граждани за над 1 млн. лв. - с 35% за година до 142 броя.

Фирмените кредити за над 1 млн. лв. обаче за година нарастват със 78 до 5158 брой. С тези 78 заема са отпуснати близо 1,7 млрд. лв., които формират почти целия годишен ръст на фирменото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

жмел

преди 3 години

Криза е в ИТ, но не мислете за бранша. Масово хората едва свързват двата края с до 1000 лв. заплати, има много безработни. Аз подпомагам родители, болни роднини, че вече с 1 лев нищо не може да си купиш, а отглеждам и жена с 2 деца. Пълно е с *** в обществото, като депутати, чиновници, нотариуси, адвокати, брокери, бандюги и матови хора, които или не им се работи или се издържат от кражби и далавери. Ей това е проблема. Нормален човек няма да вземе заем за да плаща по 4-6к/мес. за 1м2 факт.

151

жмел

преди 3 години

Да си програмист не е лесно и често се налага да учиш в свободното си време. Цената е висока - много хора се сдухват и са без семейства и приятели. Ако хипотетично взимах така блянуваните от банки и брокери 5-цифрена заплата щях да очаквам пентхауз в нормален квартал, закупен със собствени средства. Балона се надува от години и вече е на ръба на спукването. В момента работя дистанционно и предпочитам да купя среден апартамент до 100'000 лв. в провинцията, вместо да остана в София. Отрезвете се!

150

жмел

преди 3 години

Да ви светна: има неофициална статистика на ИТ заплатите в hardware.bg по-близкa до реалността: много хора взимат 2-3к (median 2500). Голяма рядкост са заплати в диапазона 3-5,5-7к, 5-цифрени са мираж.. Аз самия с голям зор стигнах 6.5 като ИТ Архитект с добавка за стаж 20г., но не издържах на натоварването и напуснах за по-малка заплата. През голяма част от времето съм получавал около 2-3к и немога да си позволя 1/2 мил.лв. за 3-стаен коптор в Луксозенец, а не бих живял в Манастирските ливади..

fallback