Снимка: БГНЕС
fallback

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

анонимен

преди 3 години

Вече ще влизаме в банята само с джапанки -разбрах

96

човек

преди 3 години

До: номер 101 (да,да ама не)А по-добре ли е вместо декларация, да разкарват родителите на всяко дете до личния лекар на детето, да се редят на опашки, да чакат лекарят да ги приеме, който от своя страна да издаде медицинска бележка (пак ще сечем гори), с която удостоверява че детето еди кое си не е било в контакт със заразно болни от каквито и да са микроби и *** за да ги допуснат до детска градина?Едно време ако сте забравили също изискваха "статистически лист" на границите.

95

да,да ама не

преди 3 години

Декларационно време настана май!? Каква и за какво ли ще е следващата?!Същото е с декларациите за детските градини! Каквото и да се случи е на твой собствен риск! За по-просто : декларация още с издаването на личната карта, че каквото и да стане в държавен и/или световен мащаб-ние сме отговорни, да ги попълним, да ги депозираме и да си живеем живота! И досега пак сме си били отговорни! Сега вече и декларирано в писмен вид!Колко ли гора ще изсекат за декларации?!

fallback