fallback

Поради страх от коронавируса много пациенти отлагат ходенето на лекар, дори и при сериозна симптоматика. Подценяват ли пациентите другите заболявания?

"Много от пациентите се страхуват да отидат на преглед. Това съставя предпоставки, ако те имат заболяване, то да се задълбочи. Много пациенти идват на ръба на запушване и трябва да им се сложи катетър. Това усложнява нашата работа. Стресът е един от основните фактори за повечето заболявания", каза за "България сутрин" урологът в "Хил клиник" д-р Георги Георгиев.

Той обясни, че в болницата са осигурили "зелен" коридор за своите пациенти, като по този начин той не се засича с други пациенти.

"Ограничили сме нашия персонал, така че само хората, ангажирани с дадения случай, да имат контакт с него. Повечето пациенти обикновено са с голям житейски опит и гледат адекватно на нещата. Най-важно за пациентите е да спазват ограничение в контактите, да ходят с маски в затворени пространства", отбеляза д-р Георгиев.

Всеки втори/трети мъж над 50 г. е заплашен да развие карцином на простатната жлеза. Урологът изтъкна, че основен симптом за рак на пикочния мехур е кръв в урината.

"При рака на простатна жлеза оплаквания няма. Нашият манталитет е такъв, че отлагаме до последно. Еректилната дисфункция е широко разпространен проблем, стресът играе изключително голяма роля. Много мъже имат този проблем, снижава се и възрастта, на която започват тези оплаквания", посочи д-р Георги Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Урологът добави, че отлагането никога не е добро, без значение дали е за профилактичен преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

да,да ама не

преди 3 години

Наложи ми се да посетя джипи-то по време на ИП! Толкова го беше страх - пази боже!И тях ги бяха стресирали - вторник и четвъртък "зелени коридори", каквото и да значи това! Ананиев бил заповядал!А не съм имал даже най-елементарна простуда, температура - изобщо не!Даде ми направление : другия доктор и сестрата - същата работа!Не ние т.нар. пациенти - лекарите бяха напълнили гащите!НОЩ всяка сутрин по ТВ ли е причината?! Особено генерала беше силно стресиращ!

20

Анонимен

преди 3 години

Нали отложихте и плановите операции дори на онкоболните?! Защото дори да се оперира злокачествен тумор операцията се води планова, а не спешна! Колко от тези болни оцеляха - какво става с рака за 2-3 месеца имате ли представа?! Ракът може да премине в следващ стадий и да метастазира само за един месец.

19

мила

преди 3 години

Нали трябваше по телефона да ни лекувате! Нали така и за вас беше лесно! Сега защо да идваме?

fallback