Снимка: БГНЕС
fallback

Близо два пъти ще се е увеличила надморската височина, благоприятна за иглолистните гори, показва мащабно изследване за влиянието на промените в климата върху структурата на горите у нас. Постепенната им подмяна с широколистни видове ще отнеме близо 20 години, заявиха от Югозападното държавно предприятие, съобщава БНР.

Затоплянето и трайното засушаване през последните години видимо е засегнало изкуствено създадените иглолистни гори, които са изиграли своята противоерозионна роля, заяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

„Неминуемо се отразява върху структурата на месторастенията. Това са температурни режими, това е слънчево греене, това е състояние на почвите".

Макар и не толкова видимо за човешкото око, структурата на гората ще се промени. Това ще стане предимно по естествен път, но човешката помощ също е наложителна, обясни Дамянов.

"След 20 години типичната растителност за регион Петрич ще се премести до Благоевград, а надморската височина от 400 ще отиде над 800 метра. Тоест на белия бор мястото му е над 800-900-1000 метра. Това ще бъде една постепенна смяна в залесителните кампании, във всички дейности, които плануваме - приоритет на местните широколистни видове, които във всички случаи са по-устойчиви на надморска височина от 400-500 метра".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Готви се нова касапница в горите. Който краде и унищожава гората ръцете му да исъхнат.

17

Анонимен

преди 3 години

По-големи глупости скоро не бях чел. Пълни тъпотии. Изсякоха горите и имало засушаване. Ами как няма да има, като няма дървета да държат почвата!

16

до 800 м

преди 3 години

Да спасим природата, като изсечем горите и посадим трънки.

fallback