Снимка: БГНЕС
Учители и помощен персонал в детски градини организираха онрайн петиция срещу предстоящото отваряне, което премиера Бойко Борисов заяви, че ще се случи на 24 май. Близо 1000 подписа са събрани до момента за петицията, в която се настоява градините да останат затворени до 15 септември, предаде БНР. 
 
Подписалите се в петицията смятат, че е непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема превдив гледната точка на учитебите и помощниците в тези заведения. 
 
"Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа", пише в петицията. Обръща се специално внимание и на това, че по-голямата част от персонала в детските градини попада в рискова по отношение на COVID-19 група, както и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или човек от персонала - съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.  
Още по темата
 
"Абсолютно съм против да се експериментира с нашето здраве и  със здравето на децата", пише авторът на петицията Елеонора Петрова. Също така допълва, че трябва да спрат опитите да бъдат извивани ръцете на работещите в детските градини и да бъдат заплашвани с неплатен отпуск, уволнение, глад.
 
В петицията се изтъква още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с COVID-19, то работещите с деца са преди тях са на нулева. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase