Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 юни “Пирогов” да не приема болни от COVID-19 е една от идеите на ръководството на спешния институт. Това стана ясно след среща, организирана от РЗИ-София със столичните шефове на лечебни заведения.

Пред колегите си директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов обяснил, че много от спешните пациенти се опасявали да не бъдат заразени и избягвали болницата.

Балтов изразил недоумение защо е необходимо толкова много болници да приемат заразени с коронавирус. Според него пациентите могат да бъдат събрани в няколко болници, които имат инфекциозни отделения – ВМА, “Св. Анна” и Инфекциозна болница.

Директорът на “Пирогов” смята, че не е нормално след минали два месеца на овладяване на ситуацията болницата му да продължава да е основно заведение за лечение на пациентите с COVID-19.

"Приемът на най-много пациенти е в “Пирогов”, а това не му е основната дейност”, коментира проф. Балтов като уточни, че ако броят на болниците за пациенти с коронавирус е по-малък, се ограничава шансът да се заразяват медицински лица.

В България заразените медици са 11%, в Германия са 6%, а в Ирландия 29%. От РЗИ-София започват събиране на предложения от ръководствата на болниците за изработване на стратегия за защита на медиците от заразяване с COVID-19.

На срещата, организирана от РЗИ-София в аулата на ВМА, стана ясно, че има съществен отлив на пациенти от всички болници заради опасения от заразяване с вируса. За пръв път за отлив на повиквания заговори и шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев, съобщиха за “Труд” участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Велес

преди 3 години

Не става! -Действително, могат да се обособят болници,които да обслужват само пациенти, срещнали се с ковид19.И само до там! Но..Тези, които отидат в другите болници; Как ще разберат лекарите, че новопостъпилите пациенти са чисти от вируса?Или, че не са се заразили преди ден, и още нямат отделяне на вируси? Та в началото на прословутите мерки...Колко лечебни заведения бяха карантинирани заради случайно или волно посещение на заболял от ковид19 пациент? -Ковид19 не убива пряко, но се пазете!

26

Анонимен

преди 3 години

*** те сега се сетиха бе! Сега ще взимат предложения от болниците! Ми тия два месеца какво правихте бе? Защо ни щаб ни правителство не си мръднаха пръста да направят план ами само гледаха кво ще стане?

25

Panow

преди 3 години

Някъде прочетох, че от началото на глупостите (13 март) до момента са починали 28 000 души от други болести, срещу 100-те изключително, супер-дупер опасни пришълци-престъпници, които са имали вируса, НО не е ясно дали са починали от него, защото не са им правени аутопсии. Щото са имали СЪПЪТСТВАЩИ заболявания - кой диабет, кой счупена глава, кой левкемия... СЪБУДЕТЕ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ, ТЪ.ПУНГЕРИ!!

fallback