Снимка: Pixabay
fallback
Отново изникна проблем с инвитро процедурите. Само две седмици, след като те уж бяха възобновени, хиляди семейства отоново не могат да продължат с опитите да имат бебе, предаде bTV. 
 
В сегашната заповед е написано, че амбриотрансфери биха могли да бъдат извършени по изключение. 
 
"Искрено се надявам, че след експертното становище на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве ще бъдат взети нашите мнения и забраната ще падне, като се използват стандартни оперативни процедури, които министерството е одобрило за работа в репродуктивните клиники", каза проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина. 
 
"И за нас това е нов вирус. Има публикувани съобщения в научната литература, че може да има отражения върху репродуктивните клетки, както и върху ембрионите в ранния стадий на развитие. Докато не натрупаме достатъчно данни, че е абсолютно безопасно, то тогава можем спокойно да кажем на нашите паценти, че може да заченат бебе", поясни тя. 
 
"Идеята на репродуктивните грижи, които полагаме, на първо място е да се постигне бременност, но ние трябва да гарантираме тя да бъде здрава. Тоест не само да се раждат повече българчета, но и да бъдат здрави", допълни проф. Тимева. 
 
"Предварително "сортираме" пациентите кой към каква рискова група принадлежи и кога при най-нискорисковите пациенти можем да приключим процедурата, така че да е безопасна за здравето им", каза още специалистът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback