Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-ниски ставки на ДДС за ресторантьорския бранш и за книгите - как опозицията прие предложенията?

БСП настоява за анализ на финансовото състояние на държавата с оглед на предложените от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-ниски ставки от 9% ДДС. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова нова актуализация на бюджета е наложителна.

Още по темата
"Нашата работа е в България да има ред, законност и предвидимост, а те изискват промени в бюджета за тези данъчни политики", каза тя.

Според нея обратното означава хаос, несигурност и "типичното за премиера поведение – да взема решения под натиск и под заплаха за протести и за нестабилност на управлението му".

От БСП заявиха, че ще подкрепят всяко предложение за по-ниски ставки на ДДС.

На брифинг в Народното събрание депутатът на ДСП Йордан Цонев изрази задоволство, че премиерът Бойко Борисов е дал заявка за по-ниска ставка от 9% ДДС за книги и съобщи, че Движението ще внесе свои предложение за 9% ДДС за детски храни и стоки за деца до 3-годишна възраст.

"Приеха нашето предложение от миналата година, помните миналата година г-н Пеевски и парламентарната група на ДПС направи предложение за книгите, в това число учебници и всякаква литература, да се намали ставката по ДДС. Виждаме, че сега премиерът и управляващото мнозинство са приели това наше предложение и го предлагат то да стане. Ще го подкрепим, разбира се", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, цитиран от БНР.

"От своя страна ние ще предложим всичко онова, което има етикет и е предназначено за децата до три години, също да бъде намалена ставката по ДДС на 9%", добави той.

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на „Обединени патриоти“ за подпомагане на сектора на туризма в условията на коронакриза.

Предложението е да бъдат подпомогнати туроператури, които използват авиокомпании с български лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, като държавната субсидия да бъде в размер на 6000 евро на всеки полет в срок от 2 години от отмяна на извънредното положение. Цонев каза, че така се подкрепя туризмът и авиосекторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase