Кадър: Bulgaria ON AIR

Нашата позиция по различни диференцирани ставки по ДДС е изключително последователна. Няколко години подред по време на гласуванията на бюджета ние правим такива предложения - за редуциране на ДДС ставките, каза депутатът от БСП Надя Клисурска в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че това е подкрепа за най-уязвимите сектори по време на извънредното положение.

"Още повече виждаме, че с намалението на ДДС ставката - по някакъв начин това ще окаже влияние и върху крайния потребител, като цената на основните хранителни продукти и лекарствата ще бъде намалена. Радвам се, че нашето предложение беше прието от другите политически партии. Надявам се, че това е първата стъпка към разумните консенсусни мерки, които трябва да бъдат предприети в НС, за да облекчим положението на хората, които са с все по-ниски доходи, както и фирмите, които са изправени пред фалит", допълни депутатът от левицата.

Надя Клисурска се надява, че мерките ще окажат влияние и върху туризма.

"След като ДДС-то се намали от 20% на 9%, се надявам искрено крайната цена на продуктите да бъде намалена с минимум 10%. Нашето предложение е намалението да действа отсега, защото колкото по-рано се случи, толкова по-добре ще се окаже влиянието върху крайния потребител.  Но то най-вероятно ще се случи от догодина", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира, че едни от най-засегнатите сектори са туризмът и ресторантьорският бранш.

"Смятам, че мерките в тяхна подкрепа трябва са много целенасочени и да не свързани само с диференцираната ставка ДДС. Има много мерки, които още не са взети, но са крайно необходими.  Има голям дефицит на социално-икономическите мерки. В момента правителството прокламира мярката 60/40, но аз имам огромни опасения за нея, но и цялата парламентарна група. тази мярка покрива около 40 хиляди души, а в бюрата по труда излязоха над 105 000", посочи Клисурска.

Тя каза, че опашките пред Бюрата по труда не намаляват и няма целенасочена подкрепа към всички онези граждани, които са в неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase