Правителството предложи увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд. Идеята е той да бъде обвързан с минималната работна заплата.

"Поне от 5 години се говори на тази тема, доста е закъсняло. 13 г., откакто не е променяна тази надбавка, тя е 25 ст. на всеки час нощен труд. Увеличението сега изглежда впечатляващо - този 1 лев би трябвало да бъде въведен по-рано", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му още "по-комична ситуация" в трудовото ни право е режимът на разположение, където възнаграждението на работника е 10 ст. на час.

"Има доста неща от Кодекса на труда, които кризата извади на повърхността. Това ще бъде един от добрите резултати от кризата", добави Нейков.

Според него въпросът не е дали ще се справим с безработицата, а кога и на каква цена. Бившият социален министър коментира, че с мярката 60/40 се запазва някаква част от работната сила, но трябва да се прецени дали това е достатъчно.

"Никога пазарът на труда не се е върнал при предкризисното положение, при която и да е криза. По-добре е да се готвим за ситуация, в която пазарът на труда ще иска други квалификации", посочи Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Безработните у нас вече са над 100 000. Как може да бъде подобрена мярката 60/40?

"Тази мярка вече си изигра ролята. Вече няма време какво да бъде променяно в нея. Трябва коректно да признаем, че тя помогна част от работните места да бъдат съхранени. Не трябва да разчитаме повече на нея", изтъкна Иван Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase