Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Глоба от 5000 лева ще бъде записана в Закона за здравето за всеки, който е болен от заразна болест или заразоносител, който откаже да изпълнява задължителната изолация или лечение. Санкцията е в същия размер за лице, което е контактно на заразен или влиза на територията на страната от други държави.

Тези промени предлагат от ПГ на ГЕРБ за окончателно гласуване на поправките в Закона, което трябва да се случи във вторник, пише „Труд“. Утре правната комисия ще разгледа предложенията на депутатите между първо и второ четене на свое заседание от 13.00 часа. В новите текстове специално е допълнено и заболяването COVID-19, наред с досегашните като холера, чума, вариола, антракс, туберкулоза с бацилоотделяне и др.

Обявяване на извънредна епидемична обстановка ще се решава от правителството.

Извънредна епидемична обстановка ще може да бъде обявявана само с решение на Министерския съвет, а не както в първоначалния вариант беше записано в проектозакона за здравето – със заповед на здравния министър. Отново ще е важна оценката за епидемичния риск от главния държавен здравен инспектор, но окончателното решение ще е на кабинета.

Противоепидемичните мерки остават приоритет на здравния министър, като в новите текстове е казано, че те могат да включват ограничаване на движението в страната, както и временно спиране на работата на обществени обекти.

Допълненията от ВМРО касаят защитата на длъжници от банки и колекторски фирми и предложенията са да се удължи срокът с 2 месеца след извънредното положение – до 13 юли. Така частните съдебни изпълнители няма да налагат запори до 13 юли.

От ДПС предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца, както и всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и неустойки и периодични плащания да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase