Снимка: БГНЕС

Спад с 18.1% има при оборота в търговията на дребно спрямо предходния месец, по предварителни данни на НСИ. Спрямо същия месец на предходната година намалението е с 14.6%.

През март 2020 г. е регистриран спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 36.7%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки - с 25.6%.

Увеличение на оборота е регистрирано при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.9%.

Най-голям спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 66.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 41.3%, и с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 28.7%.

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.9%.

През март 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. оборотът намалява при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 37.1%) и при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 18.8%).

Увеличение е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.4%).

Спрямо година по-рано ръст има при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 14.4%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.0%.

По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 63.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 40.4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19.8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase