Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Европейската комисия очаква българската икономика да се свие до 7,8% през 2020. Но възстановяването ще протече по-бързо и ще има ръст със същите проценти догодина.
Oще по темата


"Това, което се случва в момента, се нарича двойно наказание. Още в края на миналата година започна икономическа криза, сега с COVID-19 получаваме именно двойното наказание - затваряне принудително на т.нар. несъществени сектори и спускаме надолу. Веригите на доставки са прекъснати и свободното движение на хора и стоки също е нарушено", каза икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на "България сутрин".

Той припомни, че Европейската комисия ни дава 7% спад, 7-8% безработица, но какво точно ще стане, ще може да знаем октомври, ноември, защото сега е прекалено рано.

"Преди няколко дни Международният валутен фонд ни подсказа за 4% спад, но със сигурност ЕК има по-точни данни от МВФ. Кои са съществените сектори, които в момента са най-важните, от едната страна една медицинска сестра, която работи в болница, а от друга страна един футболист от "А" група. Веднага става ясно кой е същественият сектор. На първо място това е здравеопазването, храната също е съществена", допълни проф. Дуранкев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът допълни, че вирусът всъщност ни е показал кои са съществените сектори.

"Ние може спокойно да минем без да ходим на мачове, на театър и т.н. Селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, транспортът и търговията, както и информационните услуги. 2020 година е доста по-различна от 2007 г., когато беше предишната криза", каза още проф. Боян Дуранкев.

Той посочи, че със сигурност ще има голяма промяна в икономическата политика на бизнеса и държавата.

"Европейската комисия подсказва в доста свои указания, че България трябва да промени драстично съотношението между доходите на най-богатите и най-бедните, няма средностатистическо - има най-богати и най-бедни, малка средна класа", категоричен е икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

до 73

преди 3 години

Мноого париЗаплата на санитар=минималнатаСестра 50 лв отгореЛекар 200лв над санитарНаправо манна небеснаПише го в КТД на Министерството и всеки може да го прочете в момента

89

Анонимен

преди 3 години

От дэлжо време има телевизионен театърФутболът също си намери начин да се приспособи към условиятаХубавото е,че се лишихме от представленията на футболните агитки.Те не липсват на обществото.Досега нито един фен не изяви желание да е доброволец в болница или в структурите на БЧК

88

На сърдитите

преди 3 години

И театърът и футбола са от едно тесто.... ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩАА някога театърът е бил за възхвала и прослава на боговете...днес промотира греха и разгула....

fallback